Gastroenterita

  Diferența cheie - gastrită vs. gastroenterită .
  Gastrită și gastroenterită sunt greșit înțelese de aceleași lucruri, dar există o diferență esențială între gastrită și gastroenterită.
  Gastroenterita este o boală infecțioasă acută a tractului gastro-intestinal, care se manifestă în principal prin crampe dureri abdominale centrale și diaree, pe de altă parte, gastrita este inflamația mucoasei gastrice cu iritație acută datorată deteriorării barierului mucinei care protejează mucoasa gastrică de atacul acid și se manifestă ca durere de arsură epigastrică.
  Diferența cheie este că în timp ce gastrită este inflamația mucoasei gastrice și iritarea acidă , gastroenterita este infecția tractului gastrointestinal . 
  Gastroenterita este o inflamatie a stomacului si intestinului, care se manifesta prin tulburari digestive. Afectiunea este provocata de numeroase virusuri, bacterii sau alte microorganisme ce contamineaza apa si alimentele.
  Gastroenterita acută, cunoscută și sub denumirea de enterită sau enterocolită, este o infecție intestinală acută cauzată de virusuri, bacterii sau paraziți. 
 Se manifestă prin diaree acută, durere abdominală, crampe abdominale, greață, vărsături sau febră. 
 Gastroenterita este o inflamatie a stomacului si intestinului, care se manifesta prin tulburari digestive. Afectiunea este provocata de numeroase virusuri, bacterii sau alte microorganisme ce contamineaza apa si alimentele.
  Gastroenterita virală (gripa stomacală) este o infecţie intestinală care se manifestă cu greaţă sau vomă, diaree apoasă, crampe abdominale şi uneori cu febră.
  Este contagioasă în contact cu o persoană infectată sau prin ingerarea de mâncare sau apă contaminată.
  „Răceala intestinelor este termenul popular, nemedical, pentru diagnosticul de gastroenterită acută. Denumirea provine prin extrapolarea termenului de răceală respiratorie (infecție acută a căilor respiratorii) la nivelul tubului digestiv, deoarece semnifică, în ambele cazuri, inflamarea mucoaselor.
  Gastroenteritele de cauză bacteriană sunt mai rare decât cele virale.
  Simptomele pot varia in functie de pacient, insa de cele mai multe ori acestea difera in functie de cauza declansarii bolii. 
 Simptomele asociate tuturor formelor de enterită sunt: 
  •  Greață; 
  •  Vărsături; 
  •  Febră (uneori poate lipsi); 
  •  Durere abdominală; 
  •  Crampe abdominale; 
  •  Diaree; 
  •  Deshidratare; 
  •  Dezechilibre hidroelectrolitice; 
  •  Dureri de cap; 
  •  Apetit scăzut.
  Remedii naturale pentru a trata o gastroenterită 
 După ce s-a obținut rehidratarea și pacientul poate ingera alimente solide, se recomandă un regim alimentar bazat pe: pâine prăjită, sticksuri, covrigei uscați, biscuiți sărați, orez fiert, mere coapte, banane, supă de rădăcinoase cu predominanța morcovilor. În orele următoare pot fi adăugate: carne slabă fiartă sau grătar, brânză dietetică, paste/spaghetti cu brânză, pilaf cu carne de pui, mămăliguță cu telemea puțin sărată.
  Cărbunele vegetal acționează ca un burete care elimină toate substanțele nedorite precum bacterii patogene și gaze intestinale. Cărbunele vegetal este eficient și împotriva episoadelor de balonare dureroase și împotriva diareei. Consumă 4-6 comprimate de cărbune vegetal pe zi, de preferință între mese. Lămâie și sare pentru rehidratare
 Ceaiurile din plante medicinale reprezintă un mod simplu de a ameliora simptomele afecțiunii.
 Din cauza diareei și vărsăturilor pe care le provoacă, gastroenterita deshidratează. Prepară-ți o apă de rehidratare punând într-un litru de apă minerală șase linguri de zahăr, o lingură de sare și suc de lămâie. De consumat fără moderație. 
 Ceai de merișoare Pentru a prepara infuzie de merișor ai nevoie de 1-2 lingurițe de fructe pentru o cană de 250 ml de apă fierbinte.
 Ceaiul se lasă la infuzat pentru 5-10 minute, după care poate fi consumat cald. Se pot consuma până la 3 căni pe zi, între mese.
 Uleiul esențial de menta piperita (izmă bună) luptă cu succes împotriva vărsăturilor, facilitează digestia și este antispasmodic. 
 Sub formă de infuzie, menta reduce balonarea. Pune o picătură de ulei esențial sub limbă, de șase ori pe zi, între mese, timp de trei zile.
 Infuzie: lasă la infuzat 4-5g de flori proaspete sau uscate într-un recipient cu apă fiartă timp de 10 minute. Filtrează și bea de 2-3 ori pe zi, înainte de masă.
 Infuzie de rozmarin împotriva flatulențelor
 Deoarece este astringent, rozmarinul tratează tulburările digestive precum diareea și flatulențele. Lasă la infuzat 5g de frunze de rozmarin într-un recipient cu apă fiartă timp de 10 minute după care filtrează. Bea 2-3 căni pe zi, timp de 7 zile maxim.
 
 Remedii homeopatice 
 Argila verde reține bacteriile și gazele. De aceea, este extrem de prețioasă în caz de gastroenterită.
 Introdu o lingură de argilă verde într-un pahar cu apă. Agită și amestecă cu o lingură de lemn. 
 După care lasă preparatul obținut să stea cel puțin 4 ore. În caz de diaree poți consuma un pahar de apă argiloasă imediat.
 Amestecul obținut trebuie consumat de trei ori pe zi.
 Arsenicum album (Anhidridă arsenioasă )– util in toxiinfectii alimentare, indicat pentru pacientii care prezinta diaree apoasa si varsaturi insotite de anxietate importanta, febra si frisoane, sete pentru cantitati mici de apa, dureri arzatoare dupa emisia scaunului, agravarea simptomelor dupa ora 24.00;
 China Rubra (Arbore de chinină )– indicata cand apare diaree insotita de meteorism si dureri abdominale, febra, deshidratare si stare de slabiciune importanta.