Tratamente


  Gastrita trebuie diagnosticata de catre medic si tratata in functie de cauza sa. 
 Tratamentul naturist pentru gastrita este, de cele mai multe ori, simptomatic si nu il inlocuieste pe cel recomandat de medic, ci se foloseste in paralel cu acesta, pentru ameliorarea simptomelor neplacute. 
  Cu excepţia cazului în care vi se recomanda altceva de catre medic, ati putea sa va faceti ceaiuri de plante medicinale : 1 lingurita de plante medicinale intr-o ceaşcă cu apă fierbinte. 
 Acoperiti vasul in care ati facut ceaiul si lasati-l 5 – 10 minute pentru frunze sau flori şi 10 – 20 de minute pentru rădăcini. 
 Beti 2 – 4 căni pe zi. 
 Puteti utiliza tincturi fie singure fie în asociere cu ceaiuri din plate medicinale. 
 Anasonul, coada calului, coada şoricelului, ciuboţica cucului, sunătoarea, menta, dudul, feniculul, hameiul, lemnul dulce, muşeţelul, salcamul, nalba mare, păpădia, urzica sunt doar cateva dintre plantele recomandate pentru tratarea naturista a afecţiunilor gastrice.  
 
 Reteta naturista care sa te ajute in tratamentul gastritelor:  
  Ai nevoie de:
  • 60 ml apa (2 linguri de supa) 
  • o lingura de faina de malai cernut foarte fin 
  • 1 lingura de miere de albine 
  Mod de preparare: 
 Se pune apa la fiert intr-un ibric, se pune faina de malai si se freaca la foc mic timp de 1 minut. 
 Se ia de pe foc, se adauga mierea de albine si se amesteca pana ce se obtine o pasta omogena. 
  Mod de administrare: 
 Se consuma calduta, dimineata pe stomacul gol. 
 Efectul tratamentului se simte dupa consumarea a 400 g de miere de albine. In timpul tratamentului nu se consuma bauturi alcoolice.
 
 Bicarbonatul de sodiu  – dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa, amesteca bine si bea toata apa. Arsurile gastrice vor disparea imediat intrucat bicarbonatul are proprietati antiacide si reduce sucurile gastrice in exces. Foloseste acest remediu de fiecare data cand arsurile de la stomac nu iti dau pace.
 
  Ghimbirul – taie o bucatica de ghimbir si mestec-o timp de cateva secunde. Inghite-o apoi si bea un pahar cu apa. 
 Ghimbirul are proprietati antiinflamatoare si va reduce inflamatia de la nivelul stomacului si esofagului. Totodata, acesta are si efecte antibacteriene si poate lupta impotriva bacteriilor care cauzeaza manifestarile gastrice neplacute. 
 Un alt avantaj al consumului de ghimbir consta in faptul ca acesta combate senzatia de greata. Poti consuma ghimbirul si sub forma de ceai, pe care il poti indulci cu putina miere daca simti nevoia. 
 
 Iaurtul natural – iaurtul, consumat in timpul mesei ori pe post de gustare intre mese, contine bacterii sanatoase – probiotice si prebiotice, care echilibreaza flora gastrointestinala si combate cauza gastritei. 
 
 Ceaiul verde – ceaiul verde, consumat caldut, poate ameliora simptomele specifice gastritei. 
 Consuma doua cesti de ceai verde, indulcit cu miere, daca suferi de gastrita. 
 Antioxidantii care se regasesc din belsug in ceaiul verde au un efect protector asupra mucoasei stomacului, ameliorand astfel simptomele gastritei.
 
  Apa de chimion – in medicina ayurvedica, simptomele gastritei sunt adesea tratate cu chimion. Se fierbe o lingurita de seminte de chimion intr-o cana cu apa si se consuma aceasta apa de 2-3 ori pe zi. 
 Chimionul are proprietati antiinflamatoare, dar si antiseptice si poate calma simptomele gastritei. 
 
 Ceai de musetel – ceaiul de musetel are abilitatea de a calma peretii tractului intestinal, ameliorand durerile si contribuind la eliminarea gazelor intestinale. 
 Fierbe 1-2 lingurite de flori de musetel intr-o cana cu apa si lasa apoi la infuzat in jur de 5 minute. Consuma ceaiul caldut ori de cate ori simti ca simptomele gastritei nu te lasa in pace. 
 
 Ovazul – fierbe ½ cana de fulgi de ovaz in ½ cana de apa si mananca terciul obtinut. 
 Ovazul regleaza digestia si calmeaza procesul inflamator de la nivelul mucoasei gastrice, avand proprietati alcaline. 
 
 Turmericul – prepara o pasta din 1 lingurita de pudra de turmeric, putina apa si putin iaurt/ banana. 
 Consuma acest amestec in fiecare zi. 
 Turmericul are proprietati antiinflamatoare, antifungice si antibacteriene, care reduc iritatia si inflamatia la nivelul tractului gastrointestinal. 
 Iaurtul, dar si bananele, au proprietati calmante, avand rolul unui balsam gastric. 
 
 Cărbunele vegetal 
 Sub formă de pulbere sau comprimate, cărbunele vegetal se mai numește și cărbune activ și este un foarte bun calmant al crizelor de gastrită, deoarece neutralizează pe moment aciditatea sucurilor gastrice. 
 Este un remediu natural cu efect rapid și tocmai de aceea se folosește pentru calmarea durerilor. 
 
  Argila este un remediu natural pe cât de simplu, pe atât de eficient în tratarea gastritei, datorita proprietăților sale cicatrizante și reconstructive. 
 La 100 ml de apă se pune o lingură de argila și se lasă câteva ore (eventual de seara până dimineața). 
 În prima săptămână de tratament cu argilă se bea doar apa de argilă, dimineața pe stomacul gol, cu cel puțin 30 de minute înainte de masă. 
 După aceste 7 zile, dimineața se amestecă conținutul paharului și se bea integral, apa împreună cu argila din pahar. 
 Argila formează în stomac un fel de peliculă protectoare, calmând durerile și ajutând astfel la refacerea mucoasei stomacului. 
 
  Semințele de in au un efect emolient și cicatrizant și sunt bogate în acizi grași omega-3, cu rol antiinflamator. 
 Se consumă ca atare, mestecându-se bine, după ce în prealabil au fost înmuiate câteva ore în apa. Poate fi folosit și uleiul de in. 
 
Remedii naturiste pentru Gastrita hiperacida
 Pe langa terapia medicamentoasa, sunt cunoscute in prezent o gama larga de remedii naturiste pentru gastrita hiperacida, cu rol de ameliorare si inlaturare a simptomelor afectiunii: 
 
  - Lemnul-dulce: principiile active din lemnul-dulce au puternice efecte antiinflamatorii, ajuta la refacerea mucoasei gastrice si protejeaza peretii stomacului de eroziunea provocata de acizi 
 
  - Ghimbirul: este foarte eficient in ameliorarea simptomelor gastritei, datorita proprietatilor anti-inflamatorii si antibacteriene. Reduce inflamatia, trateaza infectia si calmeaza durerile de stomac, gazele, indigestia si senzatia de voma
 
  - Frunzele de zmeur: datorita rolului lor antiacid si cicatrizant, frunzele de zmeur sunt utilizate ca si remedii naturiste pentru Gastrita hiperacida 
 
 - Musetelul: este indicat in terapia starilor inflamatorii acute sau cronice ale mucoasei gastrice 
  
 - Tataneasa: datorita alantoinei, substanta cu rol cicatrizant si antiinflamator din radacina plantei, tataneasa este utilizata cu succes in tratarea inflamatiilor tubului digestiv 
 
  - Florile de salcam: au proprietatea de a calma senzatiile de pirozis (arsuri la stomac) 
 
 - Sucurile alcaline (de varza, cartof, morcov, sfecla rosie, castravete, urzica), consumate in stare proaspata reduc aciditatea din organism si actioneaza ca un adevarat pansament gastric
 
  - Iaurtul, smantana: calmeaza durerile de stomac si reduc senzatia de caldura asociata afectiunii 
 
 Tratarea gastritei, implica dincolo de tratamentul recomandat, adoptarea unui regim alimentar echilibrat, din care să fie excluse alimentele condimentate si grasimile, care pot agrava inflamatia de la nivelul mucoasei stomacului.