Retete culinare

  Supă de arpacaș 
    323 calorii 
   Ingrediente:
  40 g arpacas
  150 g lapte 
  20 g unt 
  3 g zahar 
  500 g apa 
  1/2 galbenus 

 Preparare: 
  Arpacasul bine spalat se fierbe in apa, la foc mic, acoperit, timp de circa 1 ora.  
  Cand arpacasul este bine fiert, se da prin sita, se pune din nou la foc ca sa dea un clocot, apoi se ia de pe foc, se adauga laptele, untul si zaharul. 
 Se amesteca bine si se drege cu galbenusul de ou. 
 
  Supă de griș  
   343 calorii 
  Ingrediente: 
   50 g morcovi 
  50 g cartofi 
  30 g gris 
  20 g unt 
  1 1/2 pahar apa 
  1 pahar lapte 
  1/2 galbenus 
 
 Preparare: 
 Se fierbe in apa grisul, impreuna cu morcovii si cartofii curatati, bine spalati si taiati marunt. 
 Cind zarzavatul si grisul s-au muiat, se dau prin sita, strivindu-se bine, se adauga laptele clocotit si untul; se amesteca, apoi se drege cu jumatate de galbenus de ou. 
 
 Cremă din brânză de vacă 
   369 calorii 
  Ingrediente:  
 - 100 g branza de vaca 
 - 10 g unt 
 - 1/2 galbenus de ou 
 - 35 g smantana 
 - 15 g zahar 
 - 20 g lapte 3,25 procente grăsime
 - putina vanilie 
 
 Preparare: 
 Se freaca galbenusul cu 10 g zahar, se adauga laptele si se pune pe foc mic, amestecind mereu cu lingura, pina incepe sa se ingroase putin (nu trebuie sa fiarba). 
 Se ia de pe foc si se amesteca cu branza trecuta prin sita, cu untul, vanilia si 20 g smantina. 
 Se aseaza pe o farfurie, se da o forma frumoasa si se garniseste cu restul de smintina amestecata cu 5 g de zahar. 
 
 Supă din cartofi, morcovi și orez 
  441 calorii 
  Ingrediente: 
 - 100 g cartofi 
 - 75 g morcovi 
 - 25 g orez 
 - 20 g unt 
 - 1/2 galbenus de ou 
 - 200 g lapte 
 - 2 pahare apa 
 - cuburi de paine prajita 
 
 Preparare: 
 Se fierbe in apa orezul, impreuna cu morcovii si cartofii curatati, bine spalati si taiati marunt. 
 Cand zarzavatul si orezul s-au muiat, se dau prin sita, strivindu-se bine, se adauga laptele clocotit si untul; se amesteca, apoi se drege cu jumatate de galbenus de ou. 
  Se serveste cu mici cuburi de paine prajita. 
 
 Omletă cu sos 
   248 calorii 
  Ingrediente: 
 - 75 g lapte 
 - 20 g unt 
 - 3/4 ou 
 - 3 g faina 
 
 Preparare: 
Se bate oul, se amesteca cu 25 g lapte si se pune intr-o tigaie unsa cu putin unt. 
 Se fierbe pe baia de apa pina se obtine o omleta. Dupa ce s-a racit se toaca. 
 Se amesteca faina cu laptele, putin cite putin ca sa nu se formeze cocoloase, se pune la foc sa dea citeva clocote, amestecind mereu. 
 Se ia de la foc, se amesteca cu restul de unt si cu omleta tocata. 
 
 Crochete de carne 
   460 calorii 
  Ingrediente 
 - 150 g carne de vaca 
 - 15 g orez 
 - 15 g unt 
 - 1/2 pahar apa 
 - 1/2 ou 
 
 Preparare: 
 Se da carnea de doua ori prin masina de tocat, se amesteca cu orezul fiert in apa (pina cind toata apa a scazut) si racit si cu oul. Din aceasta pasta facem mici perisoare pe care le asezam intr-o cratita mica sau intr-o tigaie unsa cu unt.
  Acoperim cu apa si lasam sa fiarba 5-6 min. 
 Se scot din apa, se scurg bine si se servesc cu bucatele de unt. 
 
  Supă din fulgi de ovăz 
   285 calorii 
 Ingrediente: 
 - 40 g fulgi de ovaz 
 - 40 g caimac de lapte 
 - 100 g lapte 
 - 20 g unt 
 - 1/2 galbenus de ou 
 - 500 g apa 
 
 Preparare: 
 Fulgii de ovaz, bine fierti si trecuti prin sita, se pun din nou la foc, ca sa dea un clocot, doua. Apoi se adauga laptele clocotit, caimacul si untul, se amesteca si se drege cu galbenus de ou. 
 
 Piure de legume  
  334 calorii 
  Ingrediente: 
 - 60 g morcovi 
 - 60 g conopida 
 - 60 g mazare verde 
 - 30 g fasole verde 
 - 60 g lapte 
 - 25 g unt 
 - 5 g zahar 
 
 Preparare: 
 Se fierb morcovii in apa, inabusit, pina cind scade toata apa. Celelalte legume se fierb separat in apa, se strecoara si se dau prin masina de tocat impreuna cu morcovii. 
 Pasta obtinuta se amesteca cu laptele fierbinte, cu zaharul si cu 15 g unt topit. 
  Se serveste cu restul de unt, topit. 
 
 Ruladă din orez și mere  
   373 calorii 
 Ingrediente: 
 - 50 g mere 
 - 50 g orez 
 - 100 g lapte 
 - 1/2 ou 
 - 20 g unt 
 - 10 g zahar 
 - 25 g apa 
 
 Preparare: 
 Orezul, spalat si foarte bine uscat, se macina cu o risnita de cafea sau se piseaza foarte fin. Apoi se fierbe in apa amestecata cu laptele pina se ingroasa. 
 Se adauga 5g unt, oul si zaharul, se amesteca bine si se lasa sa se raceasca. 
 Pe o bucata de tifon sau pe un servetel curat muiat in apa, se intinde pasta de orez intr-un strat de grosimea unui centimetru, peste care se asaza merele curatate si date pe razatoare (se preseaza merele cu mina), apoi cu ajutorul tifonului sau al servetului se ruleaza. 
 Rulada obtinuta se asaza intr-o tigaita unsa cu unt, se acopera si se fierbe pe baia de apa pana este gata. 
 Se serveste cu restul de unt incalzit. 
 
 Crochete de carne și ouă 
  570 calorii 
 Ingrediente: 
 - 150 g carne de vita 
 - 20 g miez de paine
 - 1/2 ou 
 - 15 g unt 
 - 15 g lapte 
 
 Preparare: 
 Carnea si painea muiata in apa si bine stoarsa se dau prin masina de tocat si se amesteca bine cu 5 g unt.
  Jumatate de ou se bate cu furculita, se amesteca cu laptele, se toarna intr-o tigaie unsa cu putin unt si se fierbe pe baia de apa, obtinind astfel o omleta. 
 Din tocatura se fac doua turtite. 
 Peste una din turtite se asaza omleta tocata cu cutitul, se acopera cu a doua turtita, se lipesc marginile, se asaza intr-o tigaie unsa si se fierbe pe baia de apa. 
 Se serveste cu bucati mici de unt puse pe deasupra. 
 
 Crochete de cartofi și carne 
   497 calorii 
 Ingrediente: 
 - 120 g cartofi 
 - 50 g carne de vaca 
 - 15 g unt 
 - 2 oua 
 - 100 g lapte 
 
 Preparare: 
 Cartofii fierti se dau prin sita, se amesteca bine impreuna cu ½ de ou batut si 25 g lapte. 
 Din pasta obtinuta se fac turtite, pe mijlocul fiecareia se pune carnea fiarta si tocata. 
 Marginile turtitei se aduna, se lipesc si se rotunjesc. 
 Se aseaza intr-o tigaie mica unsa cu unt, se acopera cu ouale batute si amestecate cu laptele. 
 Tigaia se acopera si se fierbe pe baie de apa pina sint gata. 
 Se servesc punind cite o bucatica de unt pe fiecare crocheta. 
 
 Galuște de șalău 
  306 calorii 
 Ingrediente: 
 - 100 g salau 
 - 10 g miez de paine alba 
 - 30 g smantana dulce sau caimac de lapte 
 - 15 g unt
 
 Preparare:  
 Carnea de salau, curatata de piele si de oase, se da prin masina de tocat, impreuna cu piinea muiata in apa si bine stoarsa si se amesteca cu caimacul sau smintina. 
 Cu ajutorul unei linguri se fac 2-3 gramajoare (galuste) se pun pe o tigaie unsa cu unt, se acopera cu apa si se lasa sa fiarba timp de 10 min. 
 Se scot din apa, se aseaza pe o farfurie incalzita, iar peste ele se pune untul taiat bucati. 
 
 Sufleu de morcovi și mere 
   359 calorii 
 Ingrediente: 
 - 75 g morcovi 
 - 75 g mere 
 - 20 g unt 
 - 1/2 ou 
 - 10 g zahar 
 - 10 g gris 
 - 50 g lapte 
 
 Preparare:  
  Morcovii, curatati si bine spalati, se taie ca fideaua si se fierb in lapte. Cind sint fierti, se dau prin masina impreuna cu merele curatate de coaja si de casuta cu simburi. 
 Se amesteca bine adaugind zaharul, grisul, oul batut si 10 g unt topit. 
 Se pune compozitia obtinuta intr-o forma unsa cu unt si se fierbe pe baie de apa. 
 Se serveste cu restul de unt topit. 
 
 Spumă de albuș cu sos de fructe  
  197 calorii 
  Ingrediente: 
 - 1 albus 
 - 30 g zahar 
 - 50 g capsuni sau zmeura 
 - 5 g faina de gris sau de cartofi 
 - 100 g apa 
 - vanilie 
 
 Preparare: 
 Se bate albusul spuma, se adauga treptat 15 g zahar si vanilie. 
 Intr-o cratita mica cu 100 g apa clocotita se pune albusul cu ajutorul unei linguri de masa, lasind sa fiarba 1-2 min, apoi se intoarce pe cealalta parte, se acopera cratita cu un capac si se mai lasa sa fiarba inca 2-3 min. 
 Se scoate albusul fiert cu o lingura de spuma, se pune intr-o sita si se lasa sa se scurga bine de apa. 
 Se aseaza pe o farfurie si se toarna pe deasupra urmatorul sos de fructe: fructele, bine strivite, se amesteca cu zaharul si cu faina, se pun pe foc amestecind continuu si se lasa sa dea un clocot, doua. 
 
 Suc de morcovi cu caimac sau smântână  
   74 calorii 
  Ingrediente: 
 - 15 g morcovi 
 - 50 g caimac de lapte sau smantana 
 - 50 g apa 
 
 Preparare: 
 Morcovii, curatati si spalati, se rad pe razatoarea marunta, se amesteca cu 50g apa fiarta si racita si se storc prin tifon. 
 Sucul obtinut se amesteca bine cu caimacul. 
 Se serveste caldut. 
 
 Sufleu de griș  
  391 calorii 
  Ingrediente: 
 - 50 g gris 
 - 100 g lapte 
 - 15 g unt 
 - 10 g zahar 
 - 1/2 ou 
 - 25 g apa 
 - unt pentru forma 
 
 Preparare: 
 Se fierbe grisul in apa amestecata cu laptele, timp de 10 min. 
 Se ia de pe foc, se amesteca cu zaharul si untul, se adauga oul batut si se mai amesteca usor, apoi se asaza intr-o forma unsa cu unt si se fierbe pe baia de apa pina este gata. 
 
 Sufleu din brânză de vacă cu biscuiți  
  449 calorii 
 Ingrediente: 
 - 120 g branza de vaca 
 - 20 g biscuiti 
 - 15 g zahar 
 - 1/2 ou 
 - 10 g unt 
 - 30 g smantana 
 - lapte (cat e necesar) 
 
 Preparare: 
 Se piseaza biscuitii foarte fin, se amesteca cu zaharul si cu laptele si se lasa sa stea 10-15 min. 
 Se amesteca apoi cu galbenusul, branza trecuta prin sita si 5 g unt topit, la sfarsit adaugand si albusul batut. 
 Se asaza compozitia intr-o forma unsa cu unt si se fierbe pe baia de apa. 
 Se serveste cu smantana.