Plante medicinale

  Plantele medicinale sunt, în general, un mod sigur de a consolida şi tonifia organismul. 
  In acest blog, fac o informare asupra remediilor naturiste dar decizia de urmare a unui tratament sau al altuia, fie el medicamentos, nutritional sau tratament naturist se ia numai impreuna cu medicul specialist. 
  Cu excepţia cazului în care vi se recomanda altceva de catre medic, se fac ceaiuri de plante medicinale : 1 lingurita de plante medicinale intr-o ceaşcă cu apă fierbinte. 
  Acoperiti vasul in care ati facut ceaiul si lasati-l 5 – 10 minute pentru frunze sau flori şi 10 – 20 de minute pentru rădăcini. Beti 2 – 4 căni pe zi. 
  Se pot utiliza si tincturi fie singure fie în asociere cu ceaiuri din plate medicinale.  
  Anasonul, coada calului, coada şoricelului, ciuboţica cucului, sunătoarea, menta, dudul, feniculul, hameiul, lemnul dulce, muşeţelul, salcamul, nalba mare, păpădia, urzica sunt doar cateva dintre plantele recomandate pentru tratarea naturista a afecţiunilor gastrice. 
     Un ceai obţinut din mai multe plante sporeşte eficienţa tratamentul naturist contra gastritei. 
  Ceai din: 20 g frunze de gălbenele, 20 g coada şoricelului, 20 g muşeţel, 20 g frunze de menta, 20 g rădăcină de valeriană şi 20 g plantă de păpădie este recomandat atat pentru tratarea gastritei, cat şi a ulcerului gastric. 
  La o cană cu apă de 250 ml se pun două linguri de amestec din plantele medicinale amintite. Se beau două căni pe zi.


   Obligeana 
  Eeste regina plantelor folosite in tratamentul bolilor de stomac. 
  Obligeana se administreaza astfel: o jumatate de lingurita de pulbere (obtinuta prin macinarea radacinii de obligeana cu rasnita electrica de cafea) se ia pe stomacul gol de patru ori pe zi, de preferinta inainte de mese. 
  Obligeana este insa contraindicata in cazurile in care durerile de stomac sunt insotite de o senzatie puternica de voma, caz in care este bine sa folosim musetelul. 

  Coada-soricelului 
  Se administreaza sub forma de pulbere - o lingurita de patru ori pe zi in cazurile avansate de gastrita si de ulcer, deoarece are efecte cicatrizante si regenerative puternice si foarte rapide.

  Lemnul dulce 
  Lemnul dulce este una dintre cele mai eficiente plante folosite în vindecarea gastritei și a ulcerului. Principiile active din lemnul-dulce sunt antiinflamatoare excelente și ajută la refacerea mucoasei gastrice, care protejează pereții stomacului de eroziunea acizilor. Se ia câte o linguriță de tinctură de lemn dulce diluată în 250 ml de apă, de patru ori pe zi. 

  Mentă (Mentha piperita) 
  Menta reprezinta un remediu universal pentru stomac. 
  Se pot folosi fie frunze, fie pliculete de ceai pentru prepararea ceaiului prin adaugarea unei lingurite de menta la o cana de apa fierbinte timp de 10 minute inainte de a fi consumat. Dincolo de tratamentul pentru gastrita incercati sa introduceti menta cat mai mult in alimentatia dvs, in mancaruri sau adaugati la limonada. 
  Ceaiul de menta are un gust placut si calmant. 

  Frunzele de zmeur 
  Frunzele de zmeur se administrează ca și obligeana, sub formă de pulbere, câte o linguriță de patru ori pe zi. 
  Frunzele de zmeur au efect anti acid și cicatrizant, fiind o plantă foarte des folosită în tratamentul natural al gastritei. 

  Gălbenelele 
  Gălbenelele sunt un remediu natural foarte eficient împotriva gastritei. 

 Se pot consuma sub forma de infuzie, câte 2-3 căni pe zi sau ca macerat la rece: se pun câteva flori de galbenele într-un vas cu apa rece și se lasă 6-8 ore la macerat, după care se strecoară și se bea cat o cana de macerat cu 30 de minute înainte de masă, de 3-4 ori pe zi. 
  Maceratul trebuie consumat în decurs de o zi, astfel încât este bine sa preparăm cantitatea pe care o vom consuma într-o zi. 
  Gălbenelele au efect calmant la nivel gastric și psihic.

  Salcâmul 
   Se beau două căni pe zi, între mese, din infuzia obținută din două linguri de flori de salcâm și 250 ml de apă. 

  Tătăneasă 

  Decoctul sau maceratul din rădăcină de tătăneasă are efecte remarcabile în
tratarea inflamațiilor și ulcerațiilor tractului digestiv datorită alantoinei, substanță cu rol cicatrizant și antiinflamator. Se bea 2 căni de ceai pe zi, neîndulcit (se folosește o lingură cu vraf de pulbere la 250 ml de apă).   
 Mușețelul  
  Romanita, cu micile sale flori albe si parfumate, este un remediu neasteptat de puternic in tratamentul gastritei. 

  Se administreaza sub forma de macerat la rece: doua linguri de flori macinate se lasa intr-un litru de apa sa se macereze la temperatura camerei, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. 
  Se bea cantitatea de macerat obtinuta pe parcursul unei zile, de preferat pe stomacul gol. 
  Este bine ca persoanele iritabile sa adauge la macerat si jumatate de lingurita de menta, care are efecte reconfortante si calmante puternice. 

  Sunatoare (herbea hyperici)  Are remarcabile proprietati cicatrizante.
  Infuzie din 1-2 lingurite de planta la o cana de apa; se bea de 2 ori pe zi. 
  Pentru tratamentul gastritelor hiperacide, dar si pentru ulcer, rezultatele bune se obtin cu sucul de varza alba (Brassica oleracea L. var. capitata) . 
  In acest scop, se rade o varza, se pune putina sare si se lasa in repaus o jumatate de ora. Se stoarce. Se obtine dupa stoarcere aproximativ 1 pahar de suc de varza. Se bea zilnic 1 pahar, intre mese, timp de 1 luna.